Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРОМЕНИ

Алтернативен линк


ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРОМЕНИ


Пътят, по който вървим, е строго определен. В края на краищата, той ще ни изведе към целта. Това може да стане в далечното бъдеще, но всички хора ще се примирят и всички противоречия ще изчезнат. Сега ние няма да се спираме, да обясняваме противоречията на хората. Те са необходим закон в еволюцията на човечеството. Противоречията са задачи, които си имат своите добри страни.

“Дерзайте, Аз съм!” стр. 46; 24



Човешката душа слиза на Земята, за да стане силна. В славянските езици думите силен и слаб започват с една и съща буква. Думата слаб означава закон на промени. Думата силен – закон на постоянните величини, т.е. на величини, които не се променят. С други думи казано: силата подразбира разширяване, а слабостта – смаляване.

“Закон на движение”, стр. 71-72, 74; 15



Да кажем, че имате едно семенце. Какви са неговите възможности? Да расте нагоре и надолу. То среща надолу едно противоречие – почвата, която му препятства, обаче в нея се образуват коренчетата на това растение. По същия начин се образуват нагоре клонищата. И тъй, тия противодействащи сили, нагоре и надолу, образуват цялото дърво. Тъй щото, и противодействащите сили в нашия организъм помагат за растенето ни. Когато се яви във вас едно противодействие или противоречие, трябва да знаете, че то е в реда на нещата.

“Противоречията като необходимост при всяко растене”, стр. 259-260; 26



Много пъти някое противоречие в живота ви може да произведе една динамическа сила, която е в състояние да ви повдигне.

“Що е единица. Числа и действия”, стр. 185; 31



Често запитвате: “Не може ли без противоречия в живота?” Вие не можете да се избавите от противоречията в живота. Те са закон в Природата. Туй трябва да го знаете! Противоречия съществуват навсякъде.

“Правилно пеене”, стр. 3; 36



Христос казва: “Извади гредата от своето око, за да може да виждаш ясно, та да извадиш сламчицата от окото на брата си.” ... Гредата – това е закон на противоречия. Под думата “сламка” се разбира закон на постоянни промени.

“Гредата”, стр. 103; 3



Всичко в света е подложено на промени. Всяко верую, в каквато форма да е, то е плод на човешките мисли, чувства и постъпки, от хиляди години насам, вследствие на което търпи промяна.

“И помаза”, стр. 38; 124



В Природата съществуват привидни противоречия. Тия противоречия са висши математически задачи... Може да си послужиш с всички философски теории, може да си послужиш с всички противоречиви възгледи, но в края на краищата пак ще трябва да решиш задачата. Такъв е законът на великото Божествено училище... Противоречията вие няма да разрешавате. Даже няма да се стараете да си въздействате един на друг, защото щом въздействаш комуто и да е, и на теб ще въздействат. И всеки, който се е опитал да изправи някой лош човек, сам е станал лош. Законът е такъв.

“Точилото и ножът”, стр. 6, 7, 16; 27



Хиляди страдания да преживее човек, но жив да бъде – това е важно за него. Противоречията неизбежно ще дойдат. Вие не можете да измените този закон, нито можете да го избегнете. Каквото и да правите, неизбежно ще минете през страданията на Йова.

“Великата задача на човека”, стр. 204; 55



Ти си сит, нямаш нужда от вяра, аз съм гладен, имам нужда от вяра. Следователно, всички, които трябва да вярват, са гладни хора, а които не трябва да вярват, са сити хора. Но закон е в Природата, че става смяна: гладните ще станат сити, а ситите ще станат гладни. Следователно, след време като се завърти това колело, безверниците ще станат вярващи, а вярващите – безверници.

“Прави правете Неговите пътеки”, стр. 189; 14



Някой казва: “Аз съм сприхав човек”. Не го бутайте този човек никъде. И законът е навсякъде такъв: Щом имаш една болка, не я закачай.

“Единият лев”, стр. 99; 135



В света съществува закон, наречен закон на мъртвите неща. Мъртвите неща са непостижимите, ненавременните. Да се занимаваш с мъртви неща, това значи да се занимаваш с неща, при които времето се губи. Въпреки това тия неща именно се развиват. Това е афоризъм.

“Възкресение”, стр. 164; 65



Как да се разбира, че след всеки 100 000 000 обръщания става едно изключение? Това е минаване от едно състояние в друго. Движението минава в нова форма... Същият закон не се ли отнася и до плътта? Да, щом направим 100 000 000 обръщания около своята ос, нас ни очаква промяна. Хората не знаят, че всяка промяна, която става в Земята, става и вътре в нас, защото материята е една и съща.

“Новото човечество”, стр. 45, 46; 10



Там, дето има противоречия, животът е започнал. Това е един признак, по който се познава, че истинският живот на ученика е започнал. Няма ли противоречие, вие сте далече от Истината.

“Великата майка”, стр. 154; 203



Ние никога не можем да живеем в единомислие, докато всеки мисли само за себе си. Мислим ли само за себе си, всякога ще има противоречия. Тогава силният ще има право в едно отношение, а слабите, колективно съединени, ще имат право в друго отношение. Този закон съществува не само в обществото, но и в нашия организъм, т.е. това, което става в обществото, става и в нашите чувства, мисли и действия.

“Братя в единомислие”, стр. 124; 59



За предпочитане е човек да се роди в Рая, отколкото извън Рая. Който се е родил извън Рая, той всякога е недоволен. Недоволството показва, че извън Рая човек ражда мъжки деца, от които едното непременно ще убие другото. Най-после той трябва да роди трети син, който ще остане жив.

“Самоопределяне на съзнанието”, стр. 254; 72



Със свиренето си мога да примирявам хората. Ако не мога да примиря двама души, които се карат и бият, не съм свирил хубаво. Доброто свирене е в състояние да подобри нещата, да премахне мъчнотиите и противоречията в пътя на всеки човек. Същият закон действа и в Любовта.

“Плодовете на Духа”, стр. 75; 190



В Слънчевата система няма по-благоприятни условия от тези, в които е поставена Земята. Но съществува един закон на противоречие. Ако ти дадеш добри условия на един човек, който не е готов в даден случай да ги използва, той ще се спъне в тях.

“Пред всичкия народ”, стр. 228; 95



Природата допуща противоречията в живота, защото има предвид разумните хора, разумните общества, на които тя иска да помогне. Това е закон.

“Методи за усилване на паметта”, стр. 54; 104



На лошия човек, който върви по лошия път, кажи му: “Стани още по-лош!”, и ще стане добър. Ако на лошия му кажеш да стане добър, той ще стане още по-лош.

“Действието на музиката”, стр. 270; 136



Щом влезете в духовния живот и почнете да прогресирате, ще дойде противоположното, ще дойдат противодействията.

“Издигай се към по-висшите светове”, стр. 351; 198



Съпротивлението именно показва, че вие сте в пътя, значи движите се. Ако няма съпротивление, значи стоите на едно място. Следователно всички изпитания, изкушения, които могат да дойдат в живота ви, признават, че вие се движите.

“Какво ще срещне ученикът на пътя? Правила и мерки за избягване на всички погрешки”, стр. 109; 206



Гледал съм някой, като дойде и седне до пианото и от тщеславие така си отвори ръцете настрани нашироко. Няма да отваряш ръцете си нашироко, а така (Учителя поставя ръцете си по-близо една до друга), ще си приближиш ръцете до пианото близо една до друга. И то не така бързо, като че искаш да хванеш някого. Та да не може да забележи, че ръцете се отварят. Защото, ако ръцете ги отваряш много, то е закон за противоречие.

“Силата на човека”, стр. 93; 157



В закона на Любовта всичките противоречия някога, когато и да е, всичко това ще се превърне на Добро.

“Числото тринадесет”, стр. 184; 183



Страданието е закон на противоречие и означава, че не разбирате нещата.

“Тримата професори”, стр. 310; 144



Всеки, който се отказва от закона на Доброто, от подбудата на Любовта, той влиза във втория закон, в закона на противоречията и на ограниченията. От този закон се ражда злото.

“БОГ е виделина”, стр. 274; 184



За да се яви Христос, непременно трябва да стане буря.

“Спаси ни”, стр. 200; 201






НАГОРЕ